Nieuwe regels voor elektrische steps in België

19 april 2022 | Laura Liekens

Elektrische steps

De e-step is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. U rijdt er zelf mee, kent iemand met een e-step of komt ze tegen op straat of op het fiets- of voetpad. Ook uit de ongevallencijfers zijn de elektrische steps helaas niet meer weg te denken. De verschillende Ministers van Mobiliteit in ons land bereikten daarom een akkoord over strengere regels voor e-steps, monowheels, hoverboards en andere segways.

Wij vatten de nieuwe regels voor de elektrische step graag voor u samen en geven ook een overzicht van de huidige regels.

Let op! De hieronder weergegeven regels gelden in de regel enkel voor elektrische steps zonder zadel en met een maximale autonome snelheid van 25km/u.

Nieuwe regels

  • Een verbod voor jongeren onder 16 jaar om met een elektrische step op de openbare weg te rijden.
  • Een verbod om met twee op één e-step te rijden.
  • Een verbod om met een elektrische step op het voetpad te rijden. In voetgangerszones zal wel nog met een bord aangeduid worden of en waar elektrische steps zich stapvoets via het voetpad mogen verplaatsen.
  • Het invoeren van parkeerzones. Het kan gaan over zones waar het verboden is om te parkeren, zones waar men verplicht moet parkeren of zones waarbinnen geparkeerd kan worden zonder de doorgang te belemmeren.

De boete die men riskeert bij overtreding van een van deze nieuwe regels ligt tussen € 58,00 en € 116,00. Het betreft hier een onmiddellijke inning.

Overzicht van de regels voor het gebruik van elektrische steps

De regels hierboven treden in werking vanaf de zomer van 2022. Naast de nieuwe regels waren er natuurlijk al een heleboel regels of voorschriften voor het gebruik van een elektrische step in België.

E-stepper aanzien als fietser

Wanneer je sneller dan ‘stapvoets’ rijdt op een elektrische step word je aanzien als fietser. Je dient dan uiteraard dezelfde regels te volgen die gelden voor fietsers, waaronder rijden op het fietspad of op de rijbaan indien er geen fietspad aanwezig is.

Maximaal toegelaten snelheid

De maximaal toegelaten snelheid van een elektrische step zonder zadel bedraagt 25 km/u.

De maximaal toegelaten snelheid van een elektrische step met zadel bedraagt 25 km/u en in sommige gevallen 45 km/u.

(Ga bij het gebruik van een e-step mét zadel eerst goed de geldende voorschriften na, ze verschillen erg van de regels van elektrische steps zonder zadel en worden in dit artikel niet besproken!)

Geen rijbewijs nodig

Als bestuurder van een e-step heb je geen rijbewijs nodig, maar moet je wel de wegcode respecteren. Die geldt namelijk voor elke weggebruiker.

Alcohol en e-steps

Voor het alcoholgebruik gelden dezelfde regels als voor autobestuurders en fietsers. Je bloed mag niet meer dan 0,5 promille alcohol bevatten.

Smartphone en elektrische step

Naast het “unlocken” van jouw deelstep met de smartphone is het gebruik van de smartphone verboden. Wil je gebruik maken van de gps-functie op jouw smartphone dan bestaan er op de meeste deelsteps handige smartphonehouders. Voor jouw eigen e-step schaf je best een houder aan.

Verlichting van jouw e-step

Wanneer het zicht beperkt is tot 200 meter, en sowieso tussen zonsondergang en -opgang, ben je verplicht jouw e-step te verlichten. Een wit of geel licht aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant volstaan. Net zoals op de fiets kan je je natuurlijk niet genoeg zichtbaar maken. Het aanbrengen van reflectoren of het dragen van een fluovest is daarom nooit een slecht idee!

Moet ik mijn elektrische step verzekeren?

Jouw e-step (zonder zadel) wordt niet beschouwd als motorvoertuig, maar wel als een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Je hebt dus geen aparte verzekering nodig om de aansprakelijkheid te dekken. Zorg er echter wel voor dat je beschikt over een familiale verzekering om eventuele schade aan derden te vergoeden. Wil je je step nog extra verzekeren tegen diefstal en materiële schade dan kan dat natuurlijk ook.

Wist je dat…

  • Het dragen van een helm niet alleen voor fietsers het risico op hoofdletsels verkleint en zo levens redt? Ook op de elektrische step kan een helm jouw leven redden!
  • Een elektrische step veel minder stabiel is dan een doorsnee fiets? De kleinere wieltjes zorgen ervoor dat het veel moeilijker is om een put te vermijden of over een tramrail te rijden. Concentreer je daarom 100 % op de rit en hou je handen te allen tijde op het stuur.
  • Uit onderzoek bij een aantal ziekenhuizen blijkt dat de letsels bij een ongeval met een elektrische step veel ernstiger zijn dan bij een ongeval als fietser of voetganger? Je komt vrijwel meteen op je hoofd terecht met breuken in het aangezicht tot gevolg. Zocht u nog een reden voor het dragen van een helm?
  • Een e-step geen speelgoed is maar een vervoersmiddel? Behandel de e-step dan ook zo en ga niet slalommen tussen andere weggebruikers. Je gedrag moet immers door hen te voorspellen zijn om ongevallen of botsingen te vermijden. Hou er ook rekening mee dat de remmen van een elektrische step een stuk minder performant zijn dan die van een fiets!

Ben je, ondanks het lezen van deze info, toch verzeild geraakt in een ongeval met stoffelijke of lichamelijke schade? Of zit je met vragen over een bepaalde situatie? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze advocaten verkeersrecht.

Overtrad je een van de bovenstaande regels en ontving je een dagvaarding? Lees dan hier wat u te doen staat.


Raad en daad

Vragen over uw eigen situatie?

Indien u omtrent uw eigen situatie vragen heeft, aarzel dan niet om ons kantoor te contacteren zodat wij u met raad en daad kunnen bijstaan.

Neem contact op